Η ντουλάπα αποτελεί πάντα ένα από τα σημεία του σπιτιού που όσο κι αν το μαζεύουμε, συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θέλει πάλι τακτοποίηση και οργάνωση.

, ιδέες για οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας σας

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί. Η ανανέωση της γκαρνταρόμπας μας κάθε εποχή, αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής είναι οι πιο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον χαμό που επικρατεί συχνά στη ντουλάπα μας. Πόσο μάλλον όταν έχουμε μικρή ντουλάπα και πολλά πράγματα.

Όταν λοιπόν μένουμε στο σπίτι, η οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας είναι μια από τις δουλειές που μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα. Ίσως με μια καλύτερη διαρρύθμιση να χωρέσουν τα ρούχα, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, εξοικονομώντας σας χώρο και χρόνο κατά την επιλογή τους.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα βήματα και τα πιο σημαντικά μυστικά για τη σωστή διάταξη των πραγμάτων στη γκαρνταρόμπα σας. Πιο συγκεκριμένα, Θα αναφερθούμε στο τι ρούχα πρέπει να έχετε στη ντουλάπα, πως να την οργανώσετε καλύτερα και πως να την κάνετε να μυρίζει ωραία.

Αδειάστε εντελώς την ντουλάπα

Το πρώτο βήμα για τη σωστή οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας είναι να το ολοκληρωτικό άδειασμα της. Έτσι, θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια πλήρη εικόνα από το τι έχετε και τι χρειάζεται να αγοράσετε.

Έχοντας βγάλει έξω τα πάντα μπορείτε να τακτοποιήσετε τη ντουλάπα πιο εύκολα και να βρείτε τρόπους για να εκμεταλλευτείτε κάθε της γωνιά.

Έτσι θα μπορέσετε να δείτε και ποια από τα διάφορα αξεσουάρ αποθήκευσης ρούχων που υπάρχουν διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα ταιριάζουν στη διαρρύθμιση της και στις

ανάγκες σας προκειμένου να την οργανώσετε καλύτερα.

Συρτάρια, καλάθια και κουτιά αποθήκευσης ρούχων, εσωρούχων και αξεσουάρ μπορούν να εξοικονομήσουν χώρο και να βοηθήσουν στην τοποθέτηση των πραγμάτων σας πιο στρατηγικά και ξεκάθαρα. Εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα διαχωριστικά συρταριών ή ραφιών.

, ιδέες για οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας σας

Καθαρίστε το εσωτερικό της ντουλάπας

Πριν αρχίσετε να τακτοποιείτε και πάλι τα πράγματα σας θα πρέπει να καθαρίσετε το εσωτερικό της ντουλάπας. Ένα βρεγμένο με νερό πανί ή με κάποιο καθαριστικό προϊόν για επιφάνειες είναι ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά.

Δεν θέλετε τα καθαρά σας ρούχα και γενικότερα τα πράγματα σας να αποθηκευτούν σε ένα μέρος με συσσωρευμένη σκόνη.

Ξεκαθαρίστε τα ρούχα

Ξεκινήστε χωρίζοντας τα στα αγαπημένα σας ρούχα που φοράτε περισσότερο, σε εκείνα που τα φοράτε λίγο πιο σπάνια και σε όσα έχετε χρόνια να βάλετε. Επίσης, μπορείτε να τα χωρίσετε σε καθημερινά casual κομμάτια, στα ιδανικά για ντύσιμο στο γραφείο και στα πιο βραδινά – επίσημα ρούχα.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο διαχωρισμός σε χειμωνιάτικα, ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά και φθινοπωρινά.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως υπάρχουν και κομμάτια που ταιριάζουν σε κάθε εποχή. Αυτά είναι ίσως τα πιο χρήσιμα και διαχρονικά απ’ όλα, οπότε και θα πρέπει να μην λείπουν ποτέ από την ντουλάπα σας.

Δεν χρειάζεται να κρατήσετε τα πάντα. Δωρίζοντας κάποια ρούχα και πετώντας ή ανακυκλώνοντας τα φθαρμένα θα καταφέρετε να εξοικονομήσετε χώρο για ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας, αλλά θα φαίνονται και καλύτερα τα ήδη υπάρχοντα πράγματα. Μια γκαρνταρόμπα με ασφυκτικά στριμωγμένα ρούχα και αξεσουάρ, κάθε άλλο από οργανωμένη και τακτοποιημένη φαίνεται. Ακόμη κι αν την έχετε μόλις φτιάξει.

Βρείτε λοιπόν τι πραγματικά δεν χρειάζεστε για να το χαρίσετε και δώστε για ανακύκλωση τυχόν φθαρμένα ρούχα ή εσώρουχα που δεν φοριούνται πια. Έτσι κάνετε καλό όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Δοκιμάστε όλα τα ρούχα που έχετε στη ντουλάπα

Αφού δημιουργήσετε τις παραπάνω στοίβες και ξεχωρίσετε αυτά που σκέφτεστε να κρατήσετε, δοκιμάστε τα. Μπορεί κάτι να μην σας κάνει, να μην εφαρμόζει ιδανικά στο σώμα σας και να μην σας κολακεύει. Ή απλά να μην σας αρέσει πια. Δεν είναι λοιπόν ανάγκη να το κρατήσετε ή έστω να το βάλετε στην πρώτη γραμμή. Αφήστε το στην άκρη και αποφασίστε σε δεύτερη φάση τι θα το κάνετε.

Επίσης, ενδέχεται να ανακαλύψετε ρούχα που δεν τα φορούσατε και τελικά αποτελούν υπέροχες προτάσεις για το ντύσιμο σας.

Κάντε λοιπόν ακόμη ένα ξεκαθάρισμα και κρατήστε μόνο τα απαραίτητα. Γιατί να τα στριμώχνετε αν δεν πρόκειται να τα βάλετε;

Βέβαια αν πρόκειται για κάποιο κομμάτι που σας θυμίζει μια ξεχωριστή στιγμή της ζωής σας και δεν θέλετε να το αποχωριστείτε, απλά αποθηκεύστε το σε ένα κουτί και βάλτε το σε κάποια άκρη. Όχι όμως στη ντουλάπα με τα ρούχα που χρησιμοποιείτε καθημερινά.

, ιδέες για οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας σας

Ώρα για την οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας

Θα πρέπει τα ρούχα που φοράτε περισσότερο να είναι στην πρώτη γραμμή, εύκολα προσβάσιμα μόλις ανοίξετε την ντουλάπα. Αντίθετα, εκείνα που φοριούνται αραιά και που, όπως τα επίσημα και βραδυνά, είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε δεύτερη θέση ή τουλάχιστον σε διαφορετικό σημείο από τα καθημερινά. Μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις ειδικές θήκες ρούχων για να αποθηκεύσετε τα επίσημα φορέματα ή τις καλές σας φούστες, προστατεύοντας και ξεχωρίζοντας τα ακόμη περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Το ίδιο ισχύει και με τα εποχιακά κομμάτια. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που σε κάθε αλλαγή εποχής οι περισσότεροι προσαρμόζουν τα ρούχα στις νέες ανάγκες. Κρύβοντας τα χειμωνιάτικα σε κουτιά, σακούλες κενού αέρος και θήκες ρούχων, έχουν χώρο για να τοποθετήσουν στη θέση τους τα καλοκαιρινά ρούχα. Αυτός είναι ένας σημαντικός κανόνας για τέλεια οργάνωση ντουλάπας, ειδικά όταν δεν υπάρχει απεριόριστος χώρος!

Εξίσου σημαντικό είναι να τακτοποιήσετε τα ρούχα με βάση το είδος τους. Μπλούζες με μπλούζες, πουκάμισα με πουκάμισα και ούτω καθεξής.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί και η οργάνωση σετ ρούχων. Μπορείτε για παράδειγμα να κρεμάσετε ένα γυναικείο κοστούμι δίπλα στο πουκάμισο ή τη μπλούζα που το φοράτε συνήθως. Έτσι θα μπορείτε να επιλέξετε με μια κίνηση το συγκεκριμένο ντύσιμο για το γραφείο, γλιτώνοντας χρόνο.

Επίσης, μια ντουλάπα με τα ρούχα τακτοποιημένα ανά χρώμα και μήκος δείχνει πολύ πιο οργανωμένη και βοηθάει να βρείτε αυτό που ψάχνετε με μια απλή ματιά. Αν μάλιστα επιλέξετε ίδιες κρεμάστρες ρούχων, τότε το οπτικό αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο όμορφο.

Εκμεταλλευτείτε κάθε πιθανή γωνιά της ντουλάπας

Αφού έχετε ξεκαθαρίσει τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ – τσάντες που θα κρατήσετε, σκεφτείτε πως μπορείτε να τα τακτοποιήσετε οργανωμένα μέσα στη ντουλάπα.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν ράφια, κουτιά, καλάθια και συρτάρια, καθώς επίσης διαχωριστικά αποθήκευσης και τοποθετήστε τα πράγματα έτσι ώστε να είναι ομαδοποιημένα και να φαίνονται με μια απλή ματιά. Για ακόμη πιο γρήγορη αναζήτηση μάλιστα μπορείτε να τοποθετήσετε ταμπελάκια που θα γράφουν τι περιέχει κάθε αποθηκευτικό αξεσουάρ ή να επιλέξετε διάφανα.

Πέρα από τη εντοιχισμένη ντουλάπα, μπορείτε να προσθέσετε στο δωμάτιο με την γκαρνταρόμπα σας συρταριέρες ή ράφια με κουτιά. Εκεί μπορείτε να αποθηκεύσετε επίσης κάποια από τα ρούχα ή τα πράγματα σας.

Προσοχή, δεν πρέπει να τα στριμώξετε, απλά να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά κάθε κομμάτι χώρου που έχετε στη διάθεση σας. Πολλές γυναίκες για παράδειγμα χρησιμοποιούν και το πίσω μέρος της πόρτας μιας ντουλάπας που συνήθως μένει ανεκμετάλλευτο για να κρεμάσουν σε γάντζους, ράβδους ή θήκες τα φουλάρια, τις ζώνες και τα κοσμήματα τους. Γιατί να μην το κάνετε κι εσείς;

Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε εκεί έναν αυτοκόλλητο καθρέφτη για να βλέπετε άμεσα πάνω σας το σύνολο που έχετε επιλέξει!

, ιδέες για οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας σας

Ο κανόνας με τις κρεμάστρες ρούχων

Αν στο πρώτο ξεκαθάρισμα των ρούχων σας βρήκατε κάποια κομμάτια για τα οποία δεν είστε σίγουρη αν πρέπει να κρατήσετε ή όχι, ο κανόνας της κρεμάστρας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θα τα κάνετε.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός; Κρεμάστε όλα σας τα ρούχα με τις κρεμάστρες ανάποδα, δηλαδή να κοιτούν την πλάτη της ντουλάπας.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κάποιο, γυρίστε την κρεμάστρα από την κανονική της μεριά. Έτσι, μετά από μερικούς μήνες θα ξέρετε ποια είναι αυτά που δεν φορέσατε καθόλου. Αυτό σημαίνει πως ίσως ήρθε η ώρα να τα αποχωριστείτε ή να τα αποθηκεύσετε σε κάποιο άλλο πιο δευτερεύον σημείο της γκαρνταρόμπας σας.

Πολλαπλές και αντιολισθητικές κρεμάστρες ρούχων

Εξοικονομήστε χώρο χρησιμοποιώντας κρεμάστρες για περισσότερα από ένα ρούχα. Είτε πρόκειται για παντελόνια ή για μπλούζες, η οργάνωση των ρούχων με πολλαπλές κρεμάστρες δημιουργεί έξτρα κενό χώρο στη ντουλάπα σας.

Αν δεν έχετε τέτοιου είδους κρεμάστρες και δεν περισσεύουν χρήματα για την αγορά τους, μπορείτε να τις κατασκευάσετε μόνη σας. Απλά κρατήστε το μεταλλικό δαχτυλίδι από τα κουτάκια αναψυκτικών και χρησιμοποιήστε το για να ενώσετε δυο ή και περισσότερες κρεμάστρες μαζί.

Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέξετε τις ιδανικές αντιολισθητικές κρεμάστρες για τα ρούχα που τείνουν να πέφτουν, όπως είναι τα σατέν και τα μεταξωτά. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρούνται κρεμασμένα στη θέση τους και δεν θα δημιουργούν μια κουβαριασμένη στοίβα στον πάτο της ντουλάπας, διαταράσσοντας την οργάνωση που έχετε κάνει.

Αποθήκευση ρούχων σε συρτάρια και κουτιά

Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποθήκευσης για τις μπλούζες ή τα παντελόνια σε ένα συρτάρι / κουτί είναι η οριζόντια διάταξη. Αυτό σημαίνει πως αφού τα διπλώσετε, δεν τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, αλλά το ένα μπροστά από το άλλο. Έτσι θα βλέπετε με μια ματιά όλα τα ρούχα σας και δεν θα χρειάζεται να τα σηκώνετε με κίνδυνο να ξεδιπλωθούν και να μπερδευτούν.

Για καλύτερη οργάνωση της ντουλάπας σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαχωριστικά

συρταριών και θήκες με χωρίσματα. Αυτά τα αξεσουάρ είναι ιδανικά για να ξεχωρίσετε εσώρουχα, κάλτσες, καλτσόν, αλλά και φουλάρια ή ζώνες.

Αντίστοιχη διάταξη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και για όσα τακτοποιείτε σε κουτιά, εκτός αν πρόκειται για παπούτσια και τσάντες.

Πρακτική λύση οργάνωσης για τα κοσμήματα σας μέσα σε ένα συρτάρι, πέρα από την μπιζουτιέρα αποτελεί και η παγοκύστη. Τα μικρά της χωρίσματα είναι ιδανικά για να τοποθετήσετε κάθε κολιέ ξεχωριστά, αλλά και τα σκουλαρίκια σας.

Τακτοποίηση ρούχων σε ράφια ντουλάπας
Αν ο χώρος που κρεμάτε τα ρούχα δεν είναι αρκετός για να αποθηκεύσετε όλα τα παντελόνια, φροντίστε να τα διπλώσετε καλά και να τα βάλετε σε ένα ράφι δημιουργώντας μια κάθετη στοίβα. Έτσι, με μια ματιά θα βρίσκετε αμέσως το παντελόνι που ψάχνετε.

Το ίδιο ισχύει και με τα πουλόβερ ή τις μπλούζες. Αν μάλιστα στο ίδιο ράφι πρόκειται να κάνετε περισσότερες από μία στοίβες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπτά διαχωριστικά για να κρατούν τα διπλωμένα ρούχα στη θέση τους.

Ιδέες για οργάνωση παπουτσιών και τσαντών
Για να αποθηκεύσετε τα παπούτσια σας υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι.

Ο πιο απλός είναι να χρησιμοποιήσετε το κάτω μέρος της ντουλάπας σας για να βάλετε τα καθημερινά σας παπούτσια χωρίς τα κουτιά τους. Έτσι με μια ματιά θα βλέπετε τι έχετε και θα μπορείτε να κάνετε γρήγορα και εύκολα όμορφους συνδυασμούς ρούχων – παπουτσιών.

Επίσης, μπορείτε να τα τοποθετήσετε πάνω σε κουτιά που περιέχουν άλλα ζευγάρια τα οποία δεν φοράτε καθημερινά, όπως τα επίσημα που χρειάζεται να είναι κλειστά για να προστατεύονται.

Ένας ακόμη τρόπος τακτοποίησης των παπουτσιών είναι η κρεμαστή θήκη οργάνωσης. Μπορεί να μπει στη ράγα της ντουλάπας ή και πίσω από την πόρτα της. Αν πάλι έχετε εξοικονομήσει περισσότερο χώρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παπουτσοθήκη με ράφια ή κουτιά.

Από εκεί και πέρα, οι μπότες καλό θα είναι να αποθηκεύονται χωρίς να στριμώχνονται για να διατηρούν το σχήμα τους και να αερίζονται. Αν θέλετε μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα λεγόμενα μακαρόνια κολύμβησης το οποίο θα κόψετε στο μήκος που σας εξυπηρετεί, περιοδικά ή ένα σκληρό χαρτόνι για να μην φθαρεί και τσακίσει το δέρμα τους.

Αντίστοιχα, μπορείτε να οργανώσετε και τις τσάντες σας. Δοκιμάστε να τις κρεμάσετε σε γάντζους ή να τις βάλετε σε ράφια με διαχωριστικά ανάμεσα τους. Ιδανικά τοποθετήστε χαρτί στο εσωτερικό τους για να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην φθαρούν.

Κάποιες γυναίκες προτιμούν να χρησιμοποιούν και έναν καλόγερο για να κρεμούν τις καθημερινές τσάντες τους, ελευθερώνοντας έτσι χώρο από τη ντουλάπα τους.

Πως να τακτοποιήσετε τα αξεσουάρ στη ντουλάπα σας

Οι ζώνες, τα φουλάρια, τα κασκόλ και οι πασμίνες είναι τα αξεσουάρ που λατρεύουν οι γυναίκες. Μπορούν να μεταμορφώσουν ένα ντύσιμο και να του προσθέσουν στυλ και χρώμα. Γι’ αυτό λοιπόν έχουν συνήθως εξέχουσα θέση στη γυναικεία ντουλάπα. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να τα αποθηκεύσετε;

Μια λύση αποτελούν οι κρεμάστρες (απλές ή ειδικές για αξεσουάρ). Από εκεί και πέρα μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε συρτάρια χρησιμοποιώντας ειδικές θήκες ή διαχωριστικά. Εναλλακτικά, βάλτε τα σε κουτιά ή ράφια διπλωμένα έτσι ώστε να ξεχωρίζουν.

Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή κρεμάστρα με κρίκους κουρτίνας για να τα οργανώσετε καλύτερα.

, ιδέες για οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας σας

Πως να μυρίζουν ωραία τα ρούχα στη ντουλάπα σας

Μετά την τέλεια οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας, σειρά έχει η τελευταία πινελιά!

Υπάρχουν ειδικά αρωματικά για ντουλάπες που δεν βοηθούν μόνο στο να μυρίζει ωραία, αλλά και στην προστασία από τον σκόρο. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τα δικά σας αρωματικά.

Δοκιμάστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε πουγκιά οργάντζας ή τούλι και κορδέλα στα οποία θα βάλετε μέσα λίγη λεβάντα. Αν βέβαια το άρωμα της δεν σας αρέσει, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο βότανο ή αποξηραμένο λουλούδι, καθώς και ποτ πουρί. Εξίσου αποτελεσματικοί είναι και οι κόκκοι καφέ.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε πάντα να επιλέξετε κάποια μπάρα από αρωματικό σαπούνι ή ειδικά χαρτάκια στα οποία θα ψεκάσετε το αγαπημένο σας άρωμα.

Και μην ξεχνάτε πως να διατηρήσετε τη ντουλάπα σας πάντα οργανωμένη και τακτοποιημένη

Ένα 15λεπτο την εβδομάδα είναι αρκετό για να ισιώσετε ή να βάλετε τα πράγματα που έχουν βγει από τη θέση τους ξανά στο σημείο που τα είχατε τοποθετήσει. Έτσι, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την γκαρνταρόμπα σας σε τάξη για πολύ περισσότερο καιρό.

Επίσης, κάθε φορά που ανανεώνετε τα υπάρχοντα σας, προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα νέα ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ σε σημεία που δεν θα ταράξουν την οργάνωση της ντουλάπας σας. Αν βέβαια έχετε μικρή ντουλάπα ή είναι ήδη παραφορτωμένη, αναγκαστικά θα χρειαστεί να βγάλετε κάτι που δεν χρησιμοποιείτε πια ή το έχετε βαρεθεί. Έτσι θα δημιουργήσετε χώρο για να βάλετε το καινούργιο σας απόκτημα.

 

, ιδέες για οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας σας